czwartek, 5 stycznia 2017

owsiane muffiny z jogurtem i kiwi!

Udane śniadanie gwarancją udanego dnia, tę zasadę wyznaję od naprawdę długiego czasu i jeszcze ani razu się na niej nie zawiodłam! Dzisiejsza propozycja to propozycja dla fanów płatków owsianych, którym znudziła się jednak zwyczajna owsianka podana w miseczce. Wbrew pozorom upieczenie takich muffin nie wymaga zbyt dużego nakładu ani pracy ani czasu. Zresztą, jeśli nie macie czasu rano, możecie przygotować je jeszcze dzień wcześniej, wieczorem. A następnego poranka cieszyć się ich smakiem. Obiecuję, że nie pożałujecie! Pieczcie i zajadajcie, smacznego!


Porridge mal anders! Es muss nicht immer Haferbrei mit Obst sein. Rein in den Backofen und rauskommen leckere Muffins mit süßem Topping. Aufstehen leicht gemacht: mit diesem leckeren Frühstück! Dieses Rezept zeigt den Haferbrei in neuem Licht! Haferbrei-Muffins mit Quark, Banane, Vanille und Himbeeren, gesund und so lecker! Besser kann man einen Tag nicht anfangen.




OWSIANE MUFFINY Z JOGURTEM I KIWI

Przepis (2 porcje):
120g płatków owsianych + mleko/woda
200g twarogu
1 banan
1 jajko
1/2 laski wanilii
2-3 kiwi
100g jogurtu naturalnego
Płatki owsiane wsypać do garnuszka, zalać mlekiem lub wodą, gotować, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotową owsiankę odstawić i wystudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jajko wbić do miseczki, roztrzepać. Banana obrać, rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem. Dodać płatki owsiane, twaróg i ziarenka wanilii. Wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masą napełnić foremki na muffiny. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut. Gotowe muffiny nieco ostudzić. Podawać z kiwi i jogurtem. 



BANANE-HAFERBREI-MUFFINS MIT QUARK UND KIWI

Zutaten (für 2 Portionen):
120 g Haferflocken weich + Milch/Wasser
200 g Quark
1 Banane
1 Ei
Vanille
2-3 Kiwis
100 g Naturjoghurt

Zubereitung:

Die Haferflocken in einen Topf geben und Milch oder Wasser dazugeben, sodass die Haferflocken bedeckt sind. Unter ständigem Rühren aufkochen lassen, bis eine cremige Masse entsteht. Anschließend den Topf vom Herd nehmen. Den Backofen auf 180°C (Heißluft) vorheizen.
Das Ei aufschlagen und schaumig rühren. Banane schälen, zerkleinern und mit der Eiermasse verrühren. Die Haferflocken mit der Eiermasse, Quark und Vanille kräftig verrühren. Die Muffins-Förmchen mit Teig füllen und in den Backofen schieben, ca.20-30 Minuten backen. Fertige Muffins ein bisschen abkühlen lassen, dann auf ein Blech auslegen. Kiwi schälen und schneiden. Die Muffins mit Joghurt garnieren, Kiwi dazugeben und servieren.

1 komentarz: