środa, 18 stycznia 2017

pudding z muffinek!

Jestem totalną przeciwniczką marnowania, a co gorsza wyrzucania jedzenia! Szczególnie tak dobrego jak słodkie muffiny z borówkami. W naszym domu ostatnio trochę się ich zebrało, zajadałyśmy się nimi z moją współlokatorką, jednak w pewnym momencie - bum! Muffinki nie były już najświeższe (odrobinę wyschły) i nieszczególnie nadawały się do jedzenia. Dlatego postanowiłam je wykorzystać i upiekłam pudding! Drugie życie dla muffinek! Pudding idealnie nadaje się na śniadanie lub na deser. Mięciutki, smaczny, apetycznie przyrumieniony. Podany na ciepło lub na zimno, z konfiturą lub posypany cukrem pudrem. Coś pysznego! Więc jeśli macie w swoim domu kilkudniowe muffiny, które już się Wam przejadły, przygotujcie ten pudding, koniecznie! 

Muffins-Pudding ist eine geniale Lösung um ältere Muffins zu verwerten, anstatt es wegzuwerfen. Resteverwertung deluxe: Baden Sie altbackene Muffins in einer Eiermilch, würzen Sie mit Zimt und servieren Sie den Pudding später lauwarm mit Marmelade und Puderzucker - köstlich!




PUDDING Z MUFFINEK

Przepis (cztery porcje):
4 (duże) muffinki z borówkami 
2 jajka
1 łyżka masła 
150ml mleka
80ml śmietanki kremówki
cynamon
dżem/cukier puder (do podania) 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Muffinki pokroić/pokruszyć na kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dokładnie wymieszać z mlekiem, śmietanką i masłem. Tak przygotowaną masą zalać muffinki. Całość posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-45 minut, aż całość się delikatnie zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno, z dżemem/posypując cukrem pudrem. 

MUFFINS-PUDDING

Zutaten (4 Portionen):
4 Muffins mit Blaubeeren
2 Eier
1 EL Butter
150 ml Milch
80 ml Sahne
Zimt
Marmelade/Pudrzucker
Zubereitung:

Ofen auf 1180 Grad vorheizen. Muffins in Stücke brechen und in eine gefettete Auflaufform (Keramik) geben. In einer Schüssel Eier, Milch, Butter und Sahne verschlagen und die Muffins damit begießen. Muffins etwas herunterdrücken, damit die Mischung gut aufgesogen wird. Etwa 30-45 Minuten im Ofen backen, bis sich die Masse gesetzt hat und oben leicht gebräunt ist. Servieren warm oder kalt, mit Marmelade und Puderzucker.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz