piątek, 27 stycznia 2017

sałatka z komosą ryżową!

Quinoa, zwana komosą ryżową lub rzadziej ryżem peruwiańskim, to owoce jednorocznej rośliny o tej samej nazwie pochodzącej z Ameryki Południowej. Kilka lat temu quinoa podbiła podniebienia mieszkańców Europy oraz USA i została okrzyknięta mianem super food. A to wszystko dlatego, że oprócz swojego orzechowego, wytrawnego smaku chwalona jest też za właściwości odżywcze, ponieważ zawiera ponadprzeciętną ilość białka, wapnia, fosforu oraz żelaza. Moj dzisiejsza propozycja na quinoę to lekka, a jednocześnie syta sałatka idealna na przywołanie zbliżającej się wielkimi krokami wiosny! Polecam na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację - jako główne danie, ale też dodatek do niego.

Reis, Nudeln und Co. bleiben altbekannte und allseits beliebte Klassiker. Doch falls du mal ein wenig frischen Wind auf deinem Teller brauchst, probier doch mal Quinoa. Aus den kleinen Samen lassen sich leckere Sattmacher-Salate zaubern. Perfekt auch unterwegs – zum Beispiel für die Mittagspause.




SAŁATKA Z QUINOA

Przepis (4 porcje):
200g komosy ryżowej
200g ciecierzycy
200g czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 papryczka chilli, drobno posiekana
świeża pietruszka, drobno posiekana
sól, czarny pieprz
Komosę ryżowej gotować przez około 10-15 minut w warzywnym bulionie. Gotową komosę ryżową odcedzić i ostudzić. Papryka i cebulę drobno posiekać. Ciecierzycę i czerwoną fasolę odcedzić. Warzywa i komosę wymieszać w misce. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, chilli, pietruszki, soli i pieprzu przygotować sos. Tak przygotowanym sosem doprawić sałatkę. Podawać.

QUINOA SALAD 


Zutaten (4 Portionen):
200g Quinoa
200g Kichererbsen
200g Kidneybohnen
1 Paprika
1 Zwiebel
5 EL Olivenöl
3 EL Zitronensaft
1 Chilischote, fein gehackt
10 g frischer Petersilie, fein gehackt
Meersalz und Schwarzer Pfeffer
Zubereitung:
Quinoa 10 - 15 Minuten in Gemüsebrühe garen. Anschließend in einem Sieb abtropfen lassen. Paprika und Zwiebel schälen und in Würfel schneiden. Kichererbsen und Kidneybohnen in einem Sieb abspülen und abtropfen lassen. Gemüse in eine Schüssel geben, Quinoa hinzufügen und alles vorsichtig vermengen. Aus Öl, Zitronensaft, Chili, Petersilie, Salz und Pfeffer eine Salatsoße zubereiten. Soße über den Salat gießen und alles gut vermischen.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz