wtorek, 31 stycznia 2017

kokosowa owsianka z mango / Kokos-Mango-Haferbrei!

Wiecie, jak to jest, gdy macie jakiś cel, jakieś marzenie, spełniacie je krok po kroku, czasem ponosząc porażki, jeszcze częściej odnosząc małe i duże sukcesy, które przybliżają Was do spełnienia tego marzenia, aż w końcu się udaje, jesteście u celu i ... I dopada Was rzeczywistość? Ludzie często mi mówią, że to niesamowite, że jestem w miejscu, w którym jestem. Że to musiało mnie kosztować wiele odwagi, siły i wiary, że nie każdy by się na to zdobył, że powinnam być dumna, że to wszystko musiało być naprawdę trudne. Było? Było. Ale wiecie, co jest trudniejsze? Rzeczywistość. Berlin był kiedyś marzeniem, które wydawało mi się nieosiągalne. Teraz Berlin jest domem. Ale już nie takim wyidealizowanym i nieosiągalnym. Teraz Berlin jest domem. Domem, w którym nawet i mnie momentami dopada codzienność. Domem, który oprócz niezliczonej ilości zalet, ma również swoje wady. Jak to w domu, ciągle jest coś do naprawienia, ciągle się coś psuje. Ale dom to dom, a wszyscy dobrze wiemy, że wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. Codzienność jest trudna. Ale ja nauczę się ją akceptować, chcę się z nią zaprzyjaźnić. Nie zapominając o tym, co jeszcze przede mną, nie zapominając o kolejnych marzeniach i celach. Ale teraz jest tutaj. Chcę na nowo polubić to "tutaj". 

Wczoraj w powietrzu było czuć wiosnę. A w sklepie trafiło mi się niezwykle dojrzałe mango. Zamarzyłam o porannej owsiance w egzotycznych smakach. Ale pogoda lubi zaskakiwać. Rano wiosna, wieczorem na nowo zima. Za oknem znowu biało i zimno. W końcu to dopiero końcówka stycznia, na wiosnę przyjdzie jeszcze czas, za chwilę, za moment. Teraz jeszcze zima, jeszcze biało, jeszcze śnieg. Więc na śniadanie mango w nieco bardziej "zimowych" smakach. Na ciepło, z mleczkiem kokosowym. Słodko rozgrzewa i otula. Zjedzona w łóżku smakuje najlepiej. 

Haferbrei ist gesund, nahrhaft, schnell und günstig. Ein Haferbrei ist zum Frühstück ideal, er sorgt für die nötige Energie und füllt leere Batterien. Mango-Kokos-Haferbrei! Das schmeckt wunderbar frisch und die Kokosnuss zusammen mit fruchtiger Mango ist einfach pure Geschmackszauberei.





KOKOSOWA OWSIANKA Z MANGO

Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych
1 (dojrzałe) mango
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka oleju kokosowego 
200ml mleka
50ml mleczka kokosowego
Mango obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić mango i podsmażać na małym ogniu, aż mango się delikatnie zarumieni. W tym czasie przygotować owsiankę: płatki owsiane wrzucić do rondelka, zalać mlekiem i mleczkiem kokosowym. Gotować przez około 10 minut, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, dodać smażone mango, całość posypać wiórkami kokosowymi. Podawać na ciepło.



KOKOS-MANGO-HAFERBREI

Rezepte (1 Portion):
50g Haferflocken
1 Mango
1 TL Kokos-Öl
200ml Milch
50ml Kokos-Milch 
1 EL Kokosruspeln 
Mango schälen und in Würfel schneiden. In einer Pfanne das Kokos-Öl erhitzen, Mango zugeben und ca. 10-15 Minuten braten. Haferflocken vorbereiten: Haferflocken mit den Kokosraspeln, der Milch und der Kokos-Milch in einen Topf geben und unter Rühren zum Kochen bringen. Bei niedriger Hitze eindicken lassen. Das fertige Porridge auf einen tiefen Teller verteilen, Mango zugeben und servieren.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz